Kategori: Shkolla

Sfidat e zhvillimit në fëmijërinë e hershme

thumbnail Video 1 https://youtu.be/g4SX4kTg9V0 Një intervistë me mjeken pediatre dr. Loéva Dubreuil (Francë) dhe Jolka Nathanaili-Penotet rreth shërbimeve të konsultoreve të nënës dhe fëmijës në Francë : ndjekja e nënës shtatëzanë, rritja, parandalimi i vdekjes së papritur të foshnjes,  mbikqyrja e zhvillimit të fëmijës dhe e çrregullimeve të tij, mitet dhe faktet rreth vaksinimit dhe efekteve anësore, rreziku ndaj përdorimit të ekraneve tek fëmijët, këshilla rreth prindërimit të duhur në respektimin e ritmeve të ushqyerjes, gjumit; bashkëpunimi me çerdhet, kopshtet, shkollat fillore, bilancet zhvillimore të detyrueshme për vlerësimin e të nxënit e të mësuarit përpara moshës 6 vjeç.

Kur detyrat shndërrohen në makth ! Funksioni i ëndërrimit.

Koha e mjaftueshme që një fëmijë shpenzon për të bërë detyrat pas shkolle

Gjatë shkollës fillore (sipas sistemit francez : cours préparatoires Cp & cours élémentaires Ce1) fëmija 6-7 vjeçar shpenzon jo më shumë se gjysmë ore për detyrat dhe kryesisht kërkohen orale (ose ushtrime me qasje “kërkimore” ku fëmijës i duhet të kërkojë për të vënë në lëvizje regjistrin imagjinar nëpërmjet skenarëve, lojës së qëllimtë etj.)

Koha e punës me detyrat deri në një orë maksimumi për fëmijët mes moshës 7- 10 vjec [ cours elementaires 1, 2 CE1, CE2, dhe cours moyens CM1 -CM2] duke vijuar rritjen progresive në shkollën 9 vjecare (fr. : college) sipas nevojave dhe cilësive të brendshme personale të fëmijës. …..

Por sipas pedagogëve të sistemit arsimor francez çelësi qëndron në faktin se sa më shumë kontakte të kenë prindërit me mësuesit dhe të shkëmbejnë rreth jetës së fëmijës në shkollë aq më pak kohë fëmija do të shpenzojë me detyrat dhe sidomos aq më pak nevojë do të ketë për të bërë detyra pas shkolle.

(më tepër…)