Kategori: Institucionet/ Pacientët

Sfidat e zhvillimit në fëmijërinë e hershme

thumbnail Video 1 https://youtu.be/g4SX4kTg9V0 Një intervistë me mjeken pediatre dr. Loéva Dubreuil (Francë) dhe Jolka Nathanaili-Penotet rreth shërbimeve të konsultoreve të nënës dhe fëmijës në Francë : ndjekja e nënës shtatëzanë, rritja, parandalimi i vdekjes së papritur të foshnjes,  mbikqyrja e zhvillimit të fëmijës dhe e çrregullimeve të tij, mitet dhe faktet rreth vaksinimit dhe efekteve anësore, rreziku ndaj përdorimit të ekraneve tek fëmijët, këshilla rreth prindërimit të duhur në respektimin e ritmeve të ushqyerjes, gjumit; bashkëpunimi me çerdhet, kopshtet, shkollat fillore, bilancet zhvillimore të detyrueshme për vlerësimin e të nxënit e të mësuarit përpara moshës 6 vjeç.

Bisedë me Ina Islamaj dhe një banore të Shtëpisë së Mbështetur pranë Spitalit Psikiatrik Vlorë

I.I. – Po mund të fillosh.
 
O.V. – Psikoanaliza që ështe një libër i  shkruajtur nga filozofi Jacques Lacan, tregon për mendimet, flet për mendimet. Mendimet i klasifikon në dy grupe: në mendime të pavetëdijshme dhe në mendime të vetëdijshme dhe pikërisht ato mendime të pavetëdijshme ai i quan si të zakonshme, nuk i quan si sëmundje siç i quajnë psikiatrit. Pikërisht thotë që njeriu duhet të shprehet sido që të jenë mendimet, jo ti frenojë mendimet, mendimet që nuk i pëlqejnë një psikiatri apo një psikanalisti të zakonshëm. Thotë që njeriu duhet të flasë dhe për sa kohë njeriu flet ndihet me llafe të bukura nga psikoanalisti, lehtësohet dhe pikërisht një metodë shumë e mirë që të flasësh. Për sa kohë flet mendimi është i arsyeshëm, në qoftë se njeriu fillon të ndërpresë të folurën thotë, mendimi fle gjumë. Nuk është në funksion më është në gjumë, mendimet janë në gjumë, thotë Jacques Lacan. (më tepër…)