Etiketa: vaksina

Zgjedhjet dhe votimet gjatë një pandemie – Sebastian Godlewski

Kur ata vërshuan  përgjatë kufirit                                                                                 LRO – COVID-19  2020 #48 më paralajmëruan të dorëzohesha.                                                                               11 prill 2020 Këtë unë nuk mund ta bëja. (Leonard Cohen, Partizani)

LACANIAN REVIEW ONLINEPost nyjelakim Ina Islami

Zgjedhjet dhe votimet gjatë një pandemie

Sebastian Godlewski « Të gjithë e mbajnë në vetvete  murtajën, sepse askush, jo, askush në botë nuk është i lirë prej saj. »   Këto fjalë marrë nga romani “Murtaja” i Albert Camus kanë tingëlluar shumë universale për 70 vjet. Mesazhi i librit shkon përtej asociacioneve me Luftën e Dytë Botërore e cila në atë kohë përfundoi. Këto i referohen qëndrimit që mban individi kur ndodh diçka e padurueshme, e paparashikueshme, e paimagjinueshme. Sot ne ndiejmë një prekje të reales edhe më të qartë. Secili individualisht, por edhe si bashkësi, si kombe si qënie njerëzore. Heronjtë e romanit të Camus po përpiqen të çlirohen nga kjo murtajë. Qëndrimet janë të ndryshme, secilit individ bart një zgjedhje subjektive. Këto zgjedhje mund të mbartin, për shembull vlerën e heroizmit, të frikës, të llogaritjeve, por siç edhe autori thekson, të ndryshimeve dhe rivlerësimeve etike. (më tepër…)